Opsporing verzocht: gebroken links op Politie.nl

Politie.nl is vandaag met veel aplomb opnieuw gepresenteerd. Althans, ik luisterde naar radio 1 en daar werd er aandacht aan besteed en werd er triomfantelijk gedaan over het feit dat deze site nu al vernieuwd was, nog voor de nieuwe landelijke politie écht een feit is. Meteen gaan dan bij schrijver dezes alle alarmbellen rinkelen. Hier wil iemand snel en daadkrachtig overkomen, dat dat niet altijd tot de beste resultaten leidt, daar weten ze in Den Haag nu ook alles van.

Broddelwerk

Er is dan ook half werk geleverd. Hoe schitterend de nieuwe site ook mag zijn (en eerlijk gezegd heb ik daar nog niet heel goed naar gekeken, maar kan ik nu al zeggen dat dat ook wel mee valt), de oude URLs zijn niet goed gemigreerd naar de nieuwe. Als ik in Google site:politie.nl doe krijg ik talloze URLs te zien die niet meer bestaan. Dat betekent dat iemand die via Google naar de politie zoekt, nu waarschijnlijk een foutpagina krijgt.

Als je een overzicht uitdraait van de meest gelinkte pagina’s (in dit geval via MajesticSEO) krijg je dit lijstje:

Dat zijn 15 URLs, waaronder de homepage. Die doet het gelukkig nog. De /aangifte link doet het ook. Maar /Aangifte doet het al niet. De andere 12 links die dan nog overblijven? Doen het allemaal niet. Daardoor linken nu allerlei sites naar foutpagina’s. Wat voorbeelden?

Maar het kan nog genanter: StopHeling.nl, van de politie zelf, linkt ook naar /Aangifte en dus naar een foutpagina.

Budgetkwestie? Onwetendheid? Tijdgebrek?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom dit mis is gegaan…

De politie jaagt, door het niet doen van deze redirects, allerlei andere overheidsinstanties op extra kosten. Bovendien gaan ze minder goed ranken waardoor er weer meer geld aan AdWords uitgegeven moet worden om wel vindbaar te zijn. Dan is het écht verstandiger om dus wél redirects te doen. Ik hoop dat ik met deze post de politie daartoe aan kan zetten, maar het mag dus geen kwestie zijn van geen budget.

Als het onwetendheid is, is het minstens net zo erg. Ik mag toch hopen dat professionals aan deze site hebben gewerkt, als het doen van redirects al te moeilijk is wil ik niet nadenken over de beveiliging van deze site.

Tenslote, tijdgebrek? Dan is het overhaast. Dat is géén goed voorbeeld, iets wat ik juist wél van de politie verwacht.

Comments

 1. En wat dacht je dan van de items de men deelt op twitter e.d.? Deze worden vaak op een mobiel apparaat bekeken, daar gaat het ook al mis.
  Er zit dan een redirect op naar de beginpagina van de mobiele omgeving.

  Ga dan maar zelf zoeken naar welk artikel je ook alweer opzoek was via dat twitter bericht dat je net las …

 2. Volgens mij kan je de oorzaak bij dit soort fouten vaak in drie dingen zoeken:
  1. onwetendheid: ze weten helemaal niet dat het moet/kan;
  2. inside-out denken: ze denken alleen vanuit wat ze hun bezoekers te bieden hebben, niet hoe hun bezoekers zoeken naar die informatie;
  3. denken in losse kanalen: een website wordt gezien als een op zichzelf staand platform, wat het in het huidige online landschap natuurlijk al lang niet meer is.

  Zie ook wat ik hier al eerder over schreef: http://www.jeroenvaneck.com/lancering-nieuwe-websites/

  Helaas zijn ze niet de enige, maar komt het vaker voor dan mij lief is. Goed dat je dit dan ook blijft aankaarten.

 3. @Joost @Jeroen. Jullie hebben gelijk dat de website (nog) niet voldoet aan de webrichtlijnen. Wij zijn in het project uitgegaan van Webrichtlijnen 2, AA. Dat hebben we niet gehaald voor de live-gang. Ondanks de grootst mogelijke zorg, komt er bij één website voor de politie een veelheid aan eisen kijken waar we rekening mee moeten houden. De site loopt vooruit op de organisatorische eenwording per 1 januari a.s. die Nationale Politie heet. Dat betekent dat we een organisatie bestaande uit 26 korpsen hebben moeten stroomlijnen op het gebied van wensen voor de nieuwe website. Die wensen (wat wil ik) hebben we moeten toetsen (wat kan ik). Terwijl we ons best hebben gedaan de bouw en wensen te laten oplopen met bouwen conform webrichtlijnen, is dat niet altijd gelukt. Er zijn gebruikersacceptatietesten gedaan. Een stichting heeft in onze opdracht de website geaudit op webrichtlijnen. Met de rapportage zijn we (dus) nog druk bezig. Het programma dat aan de website werkt, is dan ook nog niet ontbonden. De webrichtlijnen hebben proriteit.

 4. Hoi Ruud,

  Dank voor je reactie. Live gaan zonder redirects is in mijn ogen altijd een foute beslissing, onafhankelijk van de reden. Ik hoop dat ze snel worden opgelost.

 5. Het meldformulier was inderdaad via Google niet te vinden, doordat er niet geredirect is.

  Helaas zijn er ook veel toegankelijkheidsproblemen op pagina’s van politie.nl. Jammer, ik gehoopt en er was gezegd dat de nieuwe site op politie.nl goed toegankelijk voor iedereen zou zijn.

  De pagina met het meldformulier bijvoorbeeld is niet toegankelijk en voldoet niet aan niveau A. De basiszaken om een formulier toegankelijk te maken zijn op deze pagina niet geregeld. Labels en invoervelden zijn niet met elkaar verbonden, waardoor het voor screenreaders niet goed toegankelijk is: https://www.politie.nl/melden/meldformulier.html

  Het lijkt wel alsof hier nog geen aandacht aan webrichtlijnen is besteed. Zie bijvoorbeeld ook het ongebruikelijk formaat en de ontoegankelijke manier waarop dit wordt aangegeven, Daarnaast is de knop om te wissen niet toegankelijk gemaakt.

  Politie.nl is een site die zeker voor iedereen toegankelijk moet zijn. Al vanaf lancering. Helaas is politie.nl live gegaan met een ontoegankelijke site. Achteraf aan toegankelijkheid werken is altijd duurder en complexer. Ik hoop dat de problemen snel opgelost worden.

Speak Your Mind

*