Opsporing verzocht: gebroken links op Politie.nl

Politie.nl is vandaag met veel aplomb opnieuw gepresenteerd. Althans, ik luisterde naar radio 1 en daar werd er aandacht aan besteed en werd er triomfantelijk gedaan over het feit dat deze site nu al vernieuwd was, nog voor de nieuwe landelijke politie écht een feit is. Meteen gaan dan bij schrijver dezes alle alarmbellen rinkelen. Hier wil iemand snel en daadkrachtig overkomen, dat dat niet altijd tot de beste resultaten leidt, daar weten ze in Den Haag nu ook alles van.

Broddelwerk

Er is dan ook half werk geleverd. Hoe schitterend de nieuwe site ook mag zijn (en eerlijk gezegd heb ik daar nog niet heel goed naar gekeken, maar kan ik nu al zeggen dat dat ook wel mee valt), de oude URLs zijn niet goed gemigreerd naar de nieuwe. Als ik in Google site:politie.nl doe krijg ik talloze URLs te zien die niet meer bestaan. Dat betekent dat iemand die via Google naar de politie zoekt, nu waarschijnlijk een foutpagina krijgt.

Als je een overzicht uitdraait van de meest gelinkte pagina’s (in dit geval via MajesticSEO) krijg je dit lijstje:

Dat zijn 15 URLs, waaronder de homepage. Die doet het gelukkig nog. De /aangifte link doet het ook. Maar /Aangifte doet het al niet. De andere 12 links die dan nog overblijven? Doen het allemaal niet. Daardoor linken nu allerlei sites naar foutpagina’s. Wat voorbeelden?

Maar het kan nog genanter: StopHeling.nl, van de politie zelf, linkt ook naar /Aangifte en dus naar een foutpagina.

Budgetkwestie? Onwetendheid? Tijdgebrek?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom dit mis is gegaan…

De politie jaagt, door het niet doen van deze redirects, allerlei andere overheidsinstanties op extra kosten. Bovendien gaan ze minder goed ranken waardoor er weer meer geld aan AdWords uitgegeven moet worden om wel vindbaar te zijn. Dan is het écht verstandiger om dus wél redirects te doen. Ik hoop dat ik met deze post de politie daartoe aan kan zetten, maar het mag dus geen kwestie zijn van geen budget.

Als het onwetendheid is, is het minstens net zo erg. Ik mag toch hopen dat professionals aan deze site hebben gewerkt, als het doen van redirects al te moeilijk is wil ik niet nadenken over de beveiliging van deze site.

Tenslote, tijdgebrek? Dan is het overhaast. Dat is géén goed voorbeeld, iets wat ik juist wél van de politie verwacht.