Kerkrade: GemeenteOplossingen of GemeenteProblemen?

Logo Gemeente KerkradeKerkrade heeft een nieuwe site en iedereen mag het weten. Dat vraagt natuurlijk om een inspectie, zeker aangezien in dat bericht wordt gezegd:

Binnenkort hopen wij voor de nieuwe website van de gemeente Kerkrade het waarmerk ‘Drempelvrij’ te ontvangen.

Dan wil WebrichtPijn natuurlijk wel eens weten of die site het ook écht lekker doet.

Redirects, of het gebrek daaraan

We beginnen waar we altijd beginnen met iedere vernieuwde site: de redirects. De URLs zijn namelijk veranderd. We zoeken dus op enkele termen om te kijken of de zoekmachines het allemaal nog een beetje snappen. We beginnen met [kerkrade paspoort]. Het volgende resultaat:

Google zoekresultaat voor [kerkrade paspoort]

Alleen de derde link werkt, de andere drie links werken niet. Het is niet veel beter als ik zoek naar [kerkrade bijzondere bijstand] of andere termen. Dit gaat nog enkele maanden duren voor Google het weer allemaal begrijpt, maanden waarin de gemeente in ieder geval niet de service verleent die ze zou moeten verlenen. Maar goed, we gaan verder:

404-pagina

Als je dan op een link klikt die niet werk, kom je op een 404-pagina, die er an sich niet eens heel slecht uit ziet, als we het belachelijk kleine lettertype en het feit dat één tekstregel maar liefst 177 tekens bevat even buiten beschouwing laten:

Kerkrade 404 pagina

Echter… In de tekst staat:

Als u op deze pagina bent gekomen via een link binnen deze website, dan stellen wij het op prijs dat u dit aan ons meldt.

Ik heb de “ons” link even mee gekopieerd. Daar staat namelijk niet een email adres van de gemeente Kerkrade, maar van een bedrijf, “GemeenteOplossingen”, de bouwer van de site. Slordig, érg slordig.

Dat de bouwer “GemeenteOplossingen” was hadden we overigens ook op een andere manier kunnen zien, Googlet u namelijk maar eens op die hierboven ge-quote tekst, met quotes er omheen, zo dus. U komt dan een hele serie 404-pagina’s tegen met dezelfde tekst, waarvan de meeste gebouwd zijn door “GemeenteOplossingen”, waaronder 1 op hun eigen site. Dat is namelijk een “niet gevonden”-pagina, maar die geeft niet de bijbehorende 404-header. Dat is een melding aan je browser en aan de zoekmachine dat de pagina niet bestaat. Slordig.

Reclame voor de webbouwer

Nog een manier om te zien dat de site is gebouwd door “GemeenteOplossingen”? De link, rechts onder in élke pagina. Dat zou absoluut niet moeten mogen. Waarom maakt de gemeente Kerkrade reclame voor haar webbouwer? Staat het in het contract voor de bouw? Zo ja, wie heeft dat goedgekeurd? Zo nee, sloop het er uit. Er wordt genoeg geld verdiend met gemeentewebsites, laat de bouwers hun eigen marketing maar doen.

Maar goed, we gaan door. Laat ons zoeken.

Zoeken binnen Kerkrade.nl

We waren op zoek naar een paspoort. Wederom, uit het bericht dat de nieuwe site aankondigt:

Wij hebben ons best gedaan de website zo toegankelijk mogelijk te maken door middel van de zoekfunctie…

Dat zullen we weten ook, want op de voorpagina staat niet 1, maar 2 zoekboxen. Als we hier paspoort intoetsen krijgen we een resultaat waar we niet naar kunnen linken, omdat er gebruik wordt gemaakt van een POST-formulier in plaats van een GET-formulier, wat voor zoekresultaten gebruikelijk is.

We krijgen dit resultaat:

Zoekresultaat op kerkrade.nl voor de zoekterm "paspoort"

Laten we de resultaten even langslopen:

 1. Resultaat #1: Wmo in Kerkade
  Pardon? Ik zocht een informatiepagina over paspoorten…
 2. Algemene informatie trouwen in Kerkrade
  Wederom… Wat is dit voor resultaat?
 3. 24.10.11: Afhalen identiteitskaarten
  Als ik al weet dat een paspoort een “identiteitskaart” is, dan zou dit een resultaat kunnen zijn, maar… Ik wilde juist een paspoort aanvragen… Bovendien is het al 2012 en wil ik meer recente informatie.
 4. 04.11.11: Grote drukte verwacht bij aanvragen Nederlandse Identiteitskaart voor Jeugdigen
  Dit is een nieuwsbericht uit november. Die drukte die zal ondertussen wel over zijn vermoeden we.
 5. Persbericht Wmo in Kerkrade 6 december 2006
  Het kon nog ouder, 2006… en weer die Wmo, wat is dat toch?
 6. Stadsjournaal 14-12-2011
  Hey, leuk, een stadsjournaal, laat ik dat eens gezellig gaan lezen… Nee! Ik wil een paspoort!
 7. Zakenpaspoort
  Dit lijkt er al meer op… Maar ik ben geen zaak, ik ben een mens, ik wil een mensenpaspoort.
 8. Paspoort / Identiteitskaart, verloren
  Dan komen er eindelijk wat relevantere resultaten, ik ben mijn paspoort niet verloren, maar dit is tenminste relevant voor mijn zoekterm.

U begrijpt het, het is zeer matig. Het is zelfs zo erg dat uiteindelijk pas op de volgende pagina, bij resultaat #18, de pagina wordt getoond die we eigenlijk wilden hebben.

Het had allemaal makkelijker gekund, als de filters aan de rechterkant enigszins begrijpelijk waren geweest. Die laten me filteren, maar als gewone burger snap je hier natuurlijk niks van:

"Zoeken binnen" - gemeente Kerkrade

Die slechte opmaak van die checkbox in mijn Chrome is overigens ook jammerlijk. Net als de knop die qua formaat niet klopt. Verder naar onder bij die filters staat een nog mooier “filter”:

content type filter - Gemeente Kerkrade

Hoe durf je het op je site te zetten. Filteren op “Content type”. Het is geen Nederlands, het is niet iets wat een niet-techneut begrijpt en de inhoud van het filter is helemaal jammerlijk. Denkt er nu echt iemand bij “GemeenteOplossingen” dat “product” iets is waar een normaal mens iets van snapt? En denk je niet dat het slim zou zijn om dit “filter” een beetje uitleg te geven en misschien ook wat prominenter te maken? En standaard de oude nieuwsberichten en persberichten er even uit te filteren?

Slechte techniek

Oude jQuery

De site maakt gebruik van jQuery. Op zich niets mis mee, maar gebruik dan wel een beetje een recente versie. jQuery 1.4.4 wordt gebruikt, die kwam uit op 11 november 2010. Nu snap ik dat ze in Kerkrade 11 november een mooie datum vinden, maar daar is vast niet over nagedacht.

Op 21 november 2011, ruim voor de livegang van deze site, werd jQuery 1.7.1 gereleased. Vele malen sneller en beter. Niet veel moeilijker dan het updaten van een bestandje en je krijgt gratis versnelling van je site.

Favicon? Niet te vinden…

Er staat een favicon genoemd in de bron van de site, zo’n icoontje wat er zo mooi uitziet in een browser met tabs. Er staat:

<link rel="shortcut icon" href="/style/images/favicon.ico" type="image/x-icon"></link>

Die verwijst naar dit bestand. Dat er dus niet is.

Print pagina’s

Al sinds jaar en dag kan er gebruik worden gemaakt van print-stylesheets om het printen van een pagina mogelijk te maken. In deze “gemeente oplossing” wordt echter gelinkt naar een aparte printpagina. Die printpagina’s worden vervolgens geïndexeerd door Google en dan snapt Google niet meer welke pagina ze nu moeten tonen. Een beginnersfout noemen we dat.

Nog meer duplicate content

Ziet u het verschil tussen deze twee URLs:

http://www.kerkrade.nl/de_stad_kerkrade/kerkrade-west
http://www.kerkrade.nl/de_stad_kerkrade/kerkrade-west/kerkrade-west 

Ja? Mooi. De inhoud is namelijk hetzelfde. Dat hoort natuurlijk niet.

Maar goed, we gaan verder.

404’s

Hoe kan het dat een site die net vernieuwd is, honderden 404’s bevat? Als ik een spider over de site stuur, een programma dat geautomatiseerd alle links volgt en elke pagina opent, kom ik zo een kleine 100 verschillende dode links tegen binnen de site. Als ik dat binnen 15-20 minuten kan doen, dan kan een webbouwer die check toch ook even doen voor de nieuwe site live gaat?

Of check in ieder geval minstens even de links in de sitemap. Deze doet het namelijk niet. En dat is niet de enige.

Conclusie

Uit het eerder genoemde nieuwsbericht:

 Een toegankelijke website is zo ontworpen, gebouwd en ingericht dat deze door alle bezoekers (ook mensen met een visuele, auditieve of motorische beperking) goed kan worden gebruikt en goed vindbaar is met zoekmachines.

Als de gemeente Kerkrade het waarmerk Drempelvrij krijgt, dan is dat een aanfluiting eerste klas. De site is namelijk absoluut niet vrij van drempels. Ik hoop dat de stemming met carnaval in Kerkrade iets levendiger is dan hun Carnavalspagina doet vermoeden. Daarna moeten ze als de donder aan de slag om die website dat keurmerk waard te maken. Misschien dat “GemeenteOplossingen” dan wat Oplossingen kan leveren, in plaats van Problemen.