1995 wil z’n gemeentesite terug!

Uit ons onderzoek naar gemeentesites blijkt dat er 8 gemeentesites zijn wier werking nog volledig gebaseerd is op frames. Dat is direct in strijd met deze Webrichtlijn: “Gebruik geen frames op websites.” Daar is geen woord Spaans bij. Bovendien wordt op deze pagina ook nog keurig uitgelegd wat er mis is met frames.

Zonder alles wat in dat artikel staat te willen herhalen, toch even de belangrijkste problemen van het gebruik van frames op een rijtje:

 • Je kunt een pagina binnen een frame heel moeilijk bookmarken, of emailen aan iemand anders.
 • Zoekmachines hebben moeite met het vinden van content binnen frames.
 • Frames maken het lastig, tot onmogelijk, om een pagina goed te printen.
 • Pagina’s met frames bekijken op zogenaamde “kleinbeeldschermen”, zoals de meeste mobiele telefoons, kan eigenlijk niet goed.

Zes van de 8 gemeentes, te weten Bernisse, Beuningen, Boarnsterhim, Cromstrijen, Lochem en Zandvoort, gebruiken een systeem van Brein. Van Brein hebben we echter ook diverse sites gezien zonder frames die er een stuk nieuwer uitzagen, dus het lijkt alsof deze websites gewoon al tijden niet geüpdatet zijn. Hilvarenbeek lijkt op een zeer oude versie van SIMsite te draaien, ook tijd voor een update dus. Nu dient de eerlijkheid wel te bekennen dat toen schrijver dezes 12 jaar geleden fulltime in de IT ging werken, een website met frames bouwen eigenlijk al “not done” meer was, dus of Brein en SIMsite zijn destijds te lang blijven hangen, óf die websites zijn héél oud.

Het meest pijnlijk van allemaal is echter de laatste:

De gemeente Weert

Als we in de broncode kijken van de homepage van de gemeente Weert, dan vinden we een 100% hoog en 100% breed iframe, wijzend naar weert.rkd-graphics.nl. Deze pagina stemt al droevig omdat hij  volledig is opgebouwd uit tabellen. Het is een soort splash-page met een serie links. Die links wijzen voor het grootste deel weer terug naar weert.nl, waar de rest van de site wél gewoon keurig op het eigen domein blijkt te draaien in een Smartsite-omgeving.

Klik je op een van die pagina’s op “Homepage”, waarmee je verwacht terug te komen op die splash page, dan blijkt er ook nog een “andere homepage” op weert.nl te zijn. Op deze homepage dacht ik bijna even een marquee-tag te zien, maar nee, het was een animated gif:

Plaatje voor een nieuw bericht

Ik krijg er spontaan hoofdpijn van. Om nog maar te zwijgen over al het andere commentaar wat op die pagina te leveren valt.

Maar terug naar waarom dat subdomein zo erg is, naast dat het amateuristisch staat. Het punt is dat als iemand bij RKD Graphics een foutje maakt, dat subdomein ineens niet meer bestaat. Daarmee is de werking van de belangrijkste pagina op de website niet alleen afhankelijk van de werking van de eigen site en server, maar ook van de werking van het domein en de DNS van rkd-graphics.nl: een onwenselijke situatie.

Comments

 1. Heerlijk stuk Joost 🙂 Ben je er de 24/25e weer bij?

 2. fschaap says:

  Even taalfrik spelen: als naar een meervoud wordt terugverwezen (gemeentesites) dan wordt onafhankelijk van het geslacht van het antecedent “wier” gebruikt en niet “wiens”. Wiens alleen voor mannelijk enkelvoud, wier voor vrouwelijk enkelvoud en meervouden. Re: eerste zin dus.

 3. Maar, gelukkig garandeert de laatste partij wel veel bezoekers via SEO!
  ” RKD-Graphics is expert op het gebied van Search Engine Optimization (SEO) en garandeert dat uw website gevonden wordt door zoekmachines. En daarmee scoort u bezoekers. Véél bezoekers!”

 4. fschaap says:

  A propos frames, hoe verhoudt het verder onzichtbare twttrHubFrame iframe op deze pagina zich tot de Webrichtlijnen?

  De quickscan struikelt er niet over, maar R.pd 12.1 zegt ook: gebruik geen iframes. (Staat hier overigens alleen een script in waarvan de content ver buiten de viewport wordt geplaatst, maar toch).

  A propos Webrichtlijnen… 39 punten maar? http://versie1.webrichtlijnen.nl/toetsen/report/152214/313847/

  • Ik weet niet hoe streng men is wat betreft frames, ook Youtube gebruikt frames voor video embeds tegenwoordig, ik denk dat dat toch moet kunnen…

   Wat betreft de 39 punten: Ja die zal ik binnenkort nog een beetje opschroeven, alhoewel ik voor deze site het belang van de webrichtlijnen al 100x minder vind dan voor bijvoorbeeld een gemeentesite.

  • Heb het even opgezocht in de webrichtlijnen versie 2, die mijns inziens toch vele malen werkbaarder zijn dan de wat verouderde huidige webrichtlijnen.

   Daar wordt over Twitter specifiek gezegd:

   In plaats van een Twitter feed te presenteren in een <iframe>, wordt de content door middel van een Twitter API opgehaald en geïntegreerd aangeboden in de HTML-pagina.

   • (sorry voor de lichtelijke off-topic reactie)

    Er zijn nogal wat third-party API’s die iFrames gebruiken. Denk aan de Google+ en Facebook Like knoppen, de Twitter widgets en b.v. YouTube embeds.

    De meeste bieden tegenwoordig echter ook alternatieven voor iFrames aan. V.w.b. video embeds zou w.m.b. het beste gekozen kunnen worden voor een (niet perse JS-based) HTML5 oplossing (zie b.v. http://camendesign.com/code/video_for_everybody) met eventueel(!) een Flash fallback. YouTube biedt (voor veel video’s) dit ook al aan.

    Naast de nadelen van een iFrame voor third-party embeds als Twitter is er het hele reeële probleem dat deze plugins nog vaak de pagina rendering blokkeren: een simpele Facebook Like knop laadt enorm veel (volgens mij +100en) kilobytes aan resources in (scripts, afbeeldingen, etc) via meerdere HTTP requests. Een set aan Social Media ‘share buttons’ kan mogelijk de pagina dus enorm vertragen. Gelukkig is dit ook snel opgemerkt en bieden de meesten inmiddels een `asynchrone` variant aan, maar de webbouwer moet hier natuurlijk wel van op de hoogte zijn.

    Anyway, wellicht is Performance nog een andere interessante metric v.w.b. overheidswebsites. Ik kan me goed voorstellen dat daar nog interessante zaken te vinden zijn 😉

    • Ja ik heb al een test klaar staan, nog even afbouwen maar dan gaan alle gemeente sites door de Google Page Speed API heen.

    • Off topic nog maar even doortrekken:

     Naar mijn mening heeft Facebook Iframes weer nieuw leven in geblazen.
     Iframes is the big thing voor pages sinds ze FBML uit de roulatie hebben genomen. De rest van de wereld heeft er maar mee om te gaan.
     Hey, what should Facebook do?

 5. In Webrichtlijnen 2 mogen iframes gewoon. Vanuit toegankelijkheid zijn er dus geen bezwaren.

 6. De kritiekpunten die in het artikel hierboven beschreven zijn, zijn volkomen terecht en bij de gemeente Weert bekend. We zijn een nieuwe site aan het bouwen die per 1-3-2012 live moet gaat. Deze bevat géén frames meer, heeft géén portal meer en voldoet beter aan de webrichtlijnen.

  Met vriendelijke groet,
  Arjan Kessels
  gemeente Weert

 7. Beste Joost,

  Hier heb je een goed punt.
  Destijds (2009) is er gekozen voor deze oplossing door de gemeente Weert, omdat hun systeem toentertijd niet kon voorzien in de wensen die de gemeente Weert had. Wij van RKD-Graphics hebben het op deze manier opgezet om de gemeente Weert deze flexibiliteit te geven.

  Dat dit niet de beste oplossing is kan ik alleen maar beamen.

  • Nouja maar je hebt het dus ook niet tegen gehouden 🙂 Ook toen was het al tegen de webrichtlijnen… Maar goed, er komt een nieuwe site aan begrijp ik ondertussen.

Speak Your Mind

*