Gemeentesite zonder www?

Het is toch mooi als iemand in een artikel het voor gemeentes en andere overheden wel erg makkelijk maakt door een probleem uit te leggen én de oplossing aan de hand te doen. Wat minder mooi is, is dat een 1,5 jaar later er nog weinig veranderd is… Een artikel op Frankwatching uit Oktober 2010 spreekt over 43% van de gemeente websites die niet bereikbaar zijn zonder www.

Niet bereikbaar zijn op de non-www versie kan gebruikers verwarren en kost ze sowieso extra tijd, niet handig dus. De SEO overwegingen uit het oorspronkelijke artikel hebben we niet mee genomen, aangezien deze ondertussen op meerdere wijzen opgelost kunnen worden, die niet allemaal te zien zijn van “buitenaf”.

We zijn hier bij WebrichtPijn zo vrij geweest om dat onderzoek uit 2010 te herhalen, deze keer met alle 415 gemeentes van het land. Hieruit blijkt dat het op dit moment 156, oftewel 37,5%, van de gemeentes nog niet lukt om de non-www versie van hun site te laten werken. We hebben hier maar 1 woord voor: pijnlijk.

In veel gevallen is er geen DNS record voor het domein, wat betekent dat een gebruiker meteen in de browser een foutmelding krijgt en in het beste geval een suggestie van welke site wél bezocht zou moeten worden. In sommige gevallen wordt er een foutmelding getoond, zo geeft grave.nl een “under construction” boodschap, die de gebruiker, onterecht, zou kunnen doen vermoeden dat de site stuk is.

Rare TLDs

Wat ook opvalt is dat een aantal gemeentes niet eens een .nl domeinnaam heeft. De gemeente Montferland gebruikt montferland.info, Woudenberg en Beemster gebruiken een .net domein en Bernheze een .org domein. Door de gemeentelijke herindelingen van de afgelopen jaren waren hun oorspronkelijke domeinnamen al geclaimd, waardoor gemeentes creatief moesten zijn. Van deze gemeentes hebben 17 gemeentes er voor gekozen om simpelweg “gemeente” voor de plaatsnaam te zetten. Naar de bescheiden mening van de schrijver dezes is dat een betere keuze dan te kiezen voor een .info, .net of .org domein.

Hieronder de volledige lijst van gemeentes en hun websites. Deze lijst is ook te downloaden als CSV bestand.