Gemeentesite zonder www?

Het is toch mooi als iemand in een artikel het voor gemeentes en andere overheden wel erg makkelijk maakt door een probleem uit te leggen én de oplossing aan de hand te doen. Wat minder mooi is, is dat een 1,5 jaar later er nog weinig veranderd is… Een artikel op Frankwatching uit Oktober 2010 spreekt over 43% van de gemeente websites die niet bereikbaar zijn zonder www.

Niet bereikbaar zijn op de non-www versie kan gebruikers verwarren en kost ze sowieso extra tijd, niet handig dus. De SEO overwegingen uit het oorspronkelijke artikel hebben we niet mee genomen, aangezien deze ondertussen op meerdere wijzen opgelost kunnen worden, die niet allemaal te zien zijn van “buitenaf”.

We zijn hier bij WebrichtPijn zo vrij geweest om dat onderzoek uit 2010 te herhalen, deze keer met alle 415 gemeentes van het land. Hieruit blijkt dat het op dit moment 156, oftewel 37,5%, van de gemeentes nog niet lukt om de non-www versie van hun site te laten werken. We hebben hier maar 1 woord voor: pijnlijk.

In veel gevallen is er geen DNS record voor het domein, wat betekent dat een gebruiker meteen in de browser een foutmelding krijgt en in het beste geval een suggestie van welke site wél bezocht zou moeten worden. In sommige gevallen wordt er een foutmelding getoond, zo geeft grave.nl een “under construction” boodschap, die de gebruiker, onterecht, zou kunnen doen vermoeden dat de site stuk is.

Rare TLDs

Wat ook opvalt is dat een aantal gemeentes niet eens een .nl domeinnaam heeft. De gemeente Montferland gebruikt montferland.info, Woudenberg en Beemster gebruiken een .net domein en Bernheze een .org domein. Door de gemeentelijke herindelingen van de afgelopen jaren waren hun oorspronkelijke domeinnamen al geclaimd, waardoor gemeentes creatief moesten zijn. Van deze gemeentes hebben 17 gemeentes er voor gekozen om simpelweg “gemeente” voor de plaatsnaam te zetten. Naar de bescheiden mening van de schrijver dezes is dat een betere keuze dan te kiezen voor een .info, .net of .org domein.

Hieronder de volledige lijst van gemeentes en hun websites. Deze lijst is ook te downloaden als CSV bestand.

Comments

 1. Ik vind het gebruik van gemeente niet eens zo heel slecht. Geeft wel direct aan dat je met een gemeentesite van doen hebt en niet een verzamelsite voor alles en iedereen. Ligt waarschijnlijk ook of gemeente als doel heeft om juist als #1 plek gevonden te worden :-).

 2. Ik ben het eens met Mike: de term ‘gemeente’ terug laten komen in de domeinnaam lijkt me helemaal geen slecht idee.

  Dat websites van gemeenten niet bereikbaar zijn op de non-www URL is enorm slordig. Een check hierop zou gewoon deel uit moeten maken van een test bij oplevering. Fijn als je site voldoet aan de Webrichtlijnen, maar als deze simpelweg niet toegankelijk is op een non-www URL… :/ Voor de techneuten is dit een klusje van een paar minuten (een 301 redirect aanmaken in b.v. een `.htaccess` bestand). Voor de rest van de betrokkenen is het sowieso aan te raden (in de communicatie) om te kiezen voor 1 ‘canonical’ website adres.

  PS (@Joost?): deze site kan ook nog wel een klein beetje liefde gebruiken. 1 vervelend puntje is dat het webpijn-meld-formulier de Tab Access/Focus steelt van het comment form. Tabben van `#comment-form #author` naar `#comment-form #email` lukt b.v. niet omdat de webpijn-meld formulier velden (om-en-om) de focus ‘stelen’ 🙂

 3. fschaap says:

  Vught redirect http://www.vught.nl naar www-loos domein: http://vught.nl.

  • Dat zag ik ja, daar zijn jullie uniek mee in Nederland. Jullie doen volgens mij ook niks mis wat dat betreft 🙂

   • fschaap says:

    We krijgen er ook geen enkele reactie op, dus volgens mij merken bezoekers het zelfs nauwelijks.

    Wel elke keer een heel gedoe om je pki-overheid certificatenboer ervan te overtuigen dat je écht een certificaat wilt voor vught.nl en niet voor http://www.vught.nl (en dat het géén wildcard is en dat het wél een FQDN is).

 4. Dank voor de herhaling en uitbreiding van het onderzoek. Goed dat je hier weer aandacht aan schenkt. En volgend jaar mag je het weer doen, net zo lang tot ze het allemaal goed hebben 😉 Als het elk jaar 5 % beter gaat kunnen we nog 8 jaar doorgaan 🙂

 5. Als ik voor de Non-WWW sites in jouw lijst de domeinnaam zonder ‘www’ intyp in de adresbalk van Firefox kom ik toch op de betreffende website terecht, blijkbaar “plakt” FF de ‘www’ er zelf voor. Chrome geeft een ‘Oops’-melding en IE kan er ook weinig mee.

  Goed initiatief overigens deze website, ga ik met belangstelling volgen. Ikzelf ben onlangs een vergelijkbaar blog gestart om mijn usability-frustraties te uiten: http://usableornotusable.wordpress.com/.
  En je hebt gelijk: de overheid zou het goede voorbeeld moeten geven.

Speak Your Mind

*