Gemeente Harlingen vernieuwt…

De gemeente Harlingen heeft haar website enkele dagen geleden vernieuwd, meldt zij trots op haar website. Mooi! Dat gaan we dan meteen maar eens aan een test onderwerpen.

Redirects

Laten we beginnen met iets simpels: stel, ik wil een nieuw rijbewijs ophalen. Ik zoek in Google naar “harlingen rijbewijs”:

Resultaat voor zoekactie "Harlingen rijbewijs" in Google

Resultaat voor zoekactie "Harlingen rijbewijs" in Google

U voelt ‘m denk ik, na ons bericht over de Belastingdienst, al aankomen… De volgende foutpagina wordt getoond:

404-pagina Harlingen

404-pagina Harlingen

Waar de foutpagina van de Belastingdienst nog enigszins behulpzaam was is deze foutpagina een totale blamage. Geen excuses, geen zoekopties, geen uitleg over wat de oorzaak kon zijn. Oh ja, en geen redirect naar de pagina die we eigenlijk hadden moeten hebben.

Zoekresultaten

Laten we dan maar zoeken op de site: aanvragen rijbewijs, zochten we op:

aanvragen rijbewijs zoekresultaten

Ik schrijf dit bericht op 3 februari, waarom er dan een melding over 1 of 2 februari boven de zoekresultaten staat is me een raadsel, maar vooruit, dat kan nog. ¬†Wat echter erger is, is dat ik m’n bril d’r bij moet pakken om de resultaten te lezen. Daarnaast zijn deze zoekresultaten wat mij betreft niet echt overzichtelijk, zoals deze richtlijn wel vereist. Sowieso heeft de hele site een enorm klein lettertype.

Alt teksten

Laten we dan maar een afspraak maken om ons rijbewijs op te halen. Wat ziet ons oog? Een plaatje met tekst er in?

Liever direct aan de beurt? Maak een afspraak

Dan staat vast in het alt attribuut van dat plaatje dezelfde tekst? Helaas. Weer een richtlijn gemist, het alt attribuut is verplicht.

Formulieren

Laten we eens verder kijken, naar de formulieren op de site. Een melding openbare ruimte, bijvoorbeeld. Naast dat de teksten niet al te best zijn, kom ik op het volgende formulier:

Melding openbare ruimte

Melding openbare ruimte

Mij vallen direct een aantal zaken op: waarom moet ik mijn volledige doopceel invullen om een melding te kunnen doen? Er staat nergens een link naar een privacy policy of anderszins een uitleg van waar die gegevens voor nodig zijn, waarmee het formulier niet voldoet aan deze richtlijn. Ze vragen mijns inziens meer informatie dan noodzakelijk, nog een richtlijn overtreden. Er staan wat sterretjes bij invoervelden, maar dat daarmee aangegeven wordt dat die verplicht zijn dat moet ik zelf maar afleiden. Dit formulier is dus niet echt bruikbaar.

Conclusie

Wat mij betreft krijgt Harlingen een dikke onvoldoende…